Zijn topsporters geschikte invloeden voor jouw merk?
2 min | BlogsTopsporters inzetten als influencer voor je merk, een slimme zet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Influencermarketing is hot. Maar gaat het binnen de sport nu om de trouwe band tussen een sporter en de supporter, of gaat de geloofwaardigheid van een sporter juist omlaag?
We nemen je mee in de feiten.
Het opbouwen van een fanbase
Door hun prestaties staan topsporters vaak in de belangstelling. Hierdoor bouwen zij vaak snel en organisch een trouwe fanbase op. Sporters ontvangen daarmee meer ‘volgers’ op hun social media, die de dagelijkse bezigheden van de betreffende atleet graag volgen. Deze volgers zijn oprecht geïnteresseerd in het verhaal van de sporter. Hierdoor ontstaat organische interesse in de content, bouwt een sporter een betrouwbare band op met zijn/haar volgers. Het resultaat? Echte engagement tussen de sporter en zijn/haar volgers.
Hoe merk je deze invloed?
Sporters als internationale voetballers, boksers, tennissers, basketballers of F1-coureurs tellen soms wel miljoenen volgers. De volgers laten ook daadwerkelijk in hun gedrag zien dat zij worden beïnvloed door een bepaalde sporter. Stel je voor; Zlatan Ibrahimovic verbreekt een sponsorship, nadat dat merk in opspraak is gekomen. Van zijn 48,8 miljoen volgers, hoeveel mensen zouden dat specifieke merk niet meer aanschaffen? Juist, veel. Want als Zlatan er niet meer mee rondloopt, waarom zou jij het dan nog doen?
Nederlandse topsporters hebben veel invloed in 2021
Ook in Nederland kennen we veel topsporters die hoog scoren in het volgersaantal. In ons landje zijn sporters in de categorie voetbal, schaatsen, hockey, handbal en wielrennen iets tastbaarder dan de internationale helden. Hier maken Nederlandse merken dan ook (al jarenlang) graag gebruik van.
Welbekende sporters als Matthijs de Ligt, Kjeld Nuis, Ellen Hoog, Estavana Polman en Tom Dumoulin (gezamenlijk goed voor bijna 6 miljoen volgers) kennen een grote Nederlandse achterban. Perfect om met je merk op in te spelen, zou je denken. Maar wat is nu geloofwaardig en wat niet? Zo houden de gemoederen zich tegenwoordig bezig met Matthijs de Ligt in de Albert Heijn reclame en werd Mark Tuitert ingezet voor Kinder Bueno. Wat hebben deze sporters met deze merken, klopt het imago van het merk nog wel? En wie is het meest geloofwaardig zowel op als naast het veld?
Wil jij nou zeker weten dat je de juiste atleet inzet voor je merk? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over een eventuele samenwerking!