Het succes van ‘niet voor de hand liggende’ partnerships

2 min |

Dat bedrijven partnerships aangaan met andere bedrijven om hun doelgroep te bereiken, is niets nieuws. Wat wel opvalt is dat er steeds vaker partnerships worden opgezet tussen bedrijven die in de kern maar weinig met elkaar te maken hebben. En die dus in de basis alles behalve logisch zijn. Zijn het wanhopige acties omdat de voor de hand liggende combinaties op zijn? Of hebben bedrijven het ‘out-of-the-box’- denken uitgevonden voor het bereiken van je doelgroep?

Creatief of eigenlijk heel logisch?

Ieder bedrijf claimt creatief te zijn in het benaderen van de doelgroep. Maar wat is creatief? Als je je bedrijf of product onder de aandacht wilt brengen, kijk je naar de eigenschappen van je product en de behoeftes van je doelgroep en daar speel je op in. Toch? Als je doelgroep regelmatig op Instagram te vinden is, dan richt jij je pijlen dus op Instagram. En als je doelgroep altijd muziek luistert via Spotify, dan… Juist, dan kijk je naar de mogelijkheden voor een samenwerking met Spotify. Dan is zo’n niet voor de hand liggende partnership ineens niet meer zo creatief, maar juist heel logisch. We geven je een paar voorbeelden. Lees en leer!

Nike vs LEGO

Sneaker Bazen kan deze social media stunt niet zijn ontgaan. Eind mei bracht Nike een wel heel bijzondere sneaker uit: de Lego sneaker. Tazz Customs kreeg de opdracht om iets unieks te maken van de witte Nike-sneakers. Resultaat: sneakers gemaakt van lego blokjes. Zelfs de schoenendoos was hierin meegenomen. Die slimme samenwerking kreeg een groot applaus op social media. En zo kregen Nike en LEGO een vloedgolf aan online aandacht. Doel bereikt.

 

Rabobank en Top Notch  

Een andere noemenswaardige is de samenwerking tussen Rabobank en Top Notch, een platenlabel voor rappers. Rabobank heeft als doel om jongeren tussen de 13 en 17 jaar te helpen bij het creëren van de basis voor een financieel gezond leven. Waar zijn die jongeren te vinden? Op muziekplatformen als Top Notch. Zo ontstond een samenwerking waar het jongerenplatform Passi uit voort kwam. Hier worden jongeren gestimuleerd om hun talenten te ontdekken en hun droombaan te vinden. Zes talenten werden gekoppeld aan een gevestigde artiest om samen aan een track en videoclip te werken. Die track wordt digitaal uitgebracht en zo geeft Top Notch hen een podium.

 

Zoeken naar de perfecte kruisbestuiving van eigenschappen

Al deze partnerships zijn voortgekomen uit een specifieke behoefte of vraag. Bedrijven zoeken dus steeds meer naar de perfecte kruisbestuiving tussen de eigenschappen van je product, die van je doelgroep en die van een ander bedrijf. Die nieuwe partnerships zijn dus een mix tussen een nieuwe invalshoek en antwoord geven op je vraagstelling.

 

byBP helpt bij het vinden van die perfecte match

Bij byBP zetten we veel partnerships op voor verschillende bedrijven. Om een succes te maken van die partnerships, kijken we altijd naar de kern van het product van het ene bedrijf, de doelgroep en de connectie met een ander bedrijf. Waar is de doelgroep mee bezig? Wat zijn de touchpoints? Welke eigenschappen heeft het bedrijf of het product? En welk ander bedrijf sluit hierop aan? Met antwoord op deze vragen, stellen wij een marketingcommunicatiestrategie met een partnership op waarmee organisaties doelen kunnen bereiken die zelfstandig onhaalbaar zijn.

Kunnen wij jou hier ook bij helpen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over een eventuele samenwerking!

Geschreven door:
Tobias Vink - Strategisch Marketeer by BP