Elke seconde telt: win door snelheid

3 min |

De honderdmetersprint wordt gezien als één van de meest zenuwslopende hoogtepunten van de Olympische spelen. Wie passeert het snelste de finishlijn en wint, soms met honderdsten van secondes verschil, het zogenaamde Koningsnummer? Zo bezien lijkt snelheid eenvoudig te benoemen, namelijk de afstand die iemand aflegt in een bepaalde tijd. Maar snelheid is zoveel meer dan alleen dat. Het aantal contactpunten en de snelheid waarmee wij tegenwoordig moeten communiceren en handelen is enorm toegenomen. De controle en planning hiervan is lastig. Toch is het mogelijk om deze uitdagingen te overwinnen en punten te scoren met jouw bedrijf op het gebied van (sport)marketing. Benieuwd hoe? Lees dan gauw verder. 

Beslissingen sneller nemen 

Als je van snelheid een gewoonte maakt in je bedrijf, dan wordt het een krachtig wapen om concurrentie mee te bestrijden. Dave Girouard, directeur van Google Enterprise Apps, maakte zich deze gewoonte eigen en realiseerde zo wereldwijd miljarden omzet. 

Versnellen in je bedrijf kan op twee manieren. Ten eerste door sneller beslissingen te nemen en ten tweede door deze beslissingen sneller uit te voeren. Naar wie pass je de bal? Als je van tevoren hebt gekeken wie er vrij staat in het veld, kun je sneller beslissen op het moment dat je de bal krijgt. Je weet precies hoe jouw teamgenoten over het veld zijn verdeeld en bent zo dus in staat om jouw bal sneller te passen.
Hoe snel je een beslissing neemt, hangt af van hoe risicovol, kritisch, definitief en moeilijk deze is. Probeer een voorspelling te maken van deze factoren en bepaal vervolgens of een uitgebreider onderzoek nodig is. Stel jezelf vervolgens deze vragen:

  1. Hoeveel tijd en inspanning is deze beslissing mij waard?
  2. Van wie heb ik hulp nodig?
  3. Wanneer neem ik de beslissing?

Door antwoord te geven op deze drie vragen, heb je de eerste voorwaarde voor snelheid – sneller beslissingen nemen – gerealiseerd. Gefeliciteerd, je bent al een stapje dichter bij jouw overwinning!

Beslissingen sneller uitvoeren

Om tot een snelle uitvoering van een beslissing te komen is een gunstig moment nodig. 

De vraag is nu: hoe creëer je deze? Dit doe je allereerst door voor jezelf een uitdagende deadline te stellen. Deadlines worden vaak bepaald door het ritme van de kalender. Vaak is het antwoord ‘volgende maand’ of ‘volgende week’ of misschien wel zelfs morgen al. 

Maar wat is er mis met ‘nu’? Het is begrijpelijk dat niet elke beslissing direct kan worden genomen, maar dat betekent niet dat de deadline niet uitgedaagd kan worden. Stel jezelf daarom geregeld de vraag: kan ik de uitvoering van mijn beslissing niet eerder realiseren? 

Zorg er vervolgens voor dat jouw beslissingen worden gesteund. Anderen overtuigen begint met het begrijpen van elkaars ideeën. Door begrip ontstaat vertrouwen en zo kom je erachter hoe je elkaar kunt helpen. Merk je dat de uitvoering van het proces langzamer verloopt? Het stellen van vragen is je beste verdediging tegen tempoverlies? 

Tot slot kun je de uitvoering van jouw beslissingen versnellen door (mogelijke) concurrentie op de juiste manier te gebruiken. We nemen als voorbeeld een topsportcoach. Als coach is het van belang om je ervan bewust te zijn dat wanneer jouw team hard werkt aan een speciale strategie, de tegenpartij hoogstwaarschijnlijk net zo hard werkt aan een tactiek waarvan jij niets weet. Negeer de tegenpartij niet, maar erken waar zij mee bezig zijn en probeer zo jouw team te stimuleren om hierop te reageren en zo het tempo van het spel te bepalen.
Met jouw bedrijf werkt het precies hetzelfde: houd je concurrentie in de gaten en bepaal zo het tempo van de markt. Als je ervoor zorgt dat je als eerste klaar bent, kunnen de rest alleen nog maar reageren. 

Wat betekent snelheid voor Billy?

‘’Als topsporter heb ik te maken met continue presteren en probeer ik altijd het maximale uit mijzelf te halen. Het doorvoeren van deze instelling is ook van belang in het ondernemerschap. Snel reageren, snel handelen, snel kansen zien en je kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden: dat zijn wat mij betreft de kernfactoren waarmee je de zaakjes sneller voor elkaar krijgt. We leven tegenwoordig in een snelle maatschappij en daar probeer ik slim, snel en intuïtief op in te spelen.’’

Wil jij ook met ons aan de slag als echte topsporters? ByBP staat voor jou klaar om samen een ontwikkeltraject te starten waarmee we de oplossing creëren voor de specifieke vraag van jouw bedrijf. Wij mixen theorie, ervaring, praktijk en onze topsporters mindset om tot een concept te komen. Benieuwd? Neem dan zeker contact met ons op. We kijken er naar uit om een potje met je te sparren.

Geschreven door:
Communicatie - by BP