De Formule 1-aanpak voor een extreme versnelling in jouw onderneming

3 min |

We gaan ruim 70 jaar terug in de tijd… Toen duurde een pitstop nog 67 seconden. En nu? Het team van Red Bull met onze Max Verstappen in de raceauto zette in 2019 de tijd stil na 1,82 seconden. En behaalde daarmee de snelste pitstop ooit gemaakt in Formule 1. Hoe kreeg zijn team dit voor elkaar? Door te blijven sleutelen aan de kernelementen van het algehele proces. Deze methode kun je natuurlijk ook gebruiken om jouw onderneming te versnellen en de behoefte van de klant te realiseren. Benieuwd? Lees zeker verder.

Agile werken 

Ben je bekend met de voordelen van agile werken? Agile staat voor wendbaar, lenig en flexibel. Agile organiseren is een vorm van werken en denken die jouw onderneming in staat stelt om snel en effectief in te spelen op wisselende omstandigheden. Deze manier van organiseren zorgt ervoor dat je als onderneming meer waarde kan leveren voor je klanten, wendbaarder bent, multidisciplinair kan samenwerken en tot slot in staat bent om te versnellen. Met name het laatste voordeel ‘versnellen’ blijkt vaak een lastige stap. Om echt te versnellen moet je durven sleutelen aan de kernelementen van het proces. Maar hoe doe je dat zonder je hele basis overhoop te halen? En hoe houd je je doelen helder? 

Hoe verkort je jouw tijd?

Heb je ooit een pitstop gezien tijdens een Formule 1 wedstrijd? Om die steeds meer te versnellen legde men bij raceteams de focus op de volgende uitgangspunten:

 • Het team werkt samen aan één doel;
 • Alles is erop gericht om het de volgende keer beter te doen; 
 • Communicatie en afstemming zijn essentieel; 
 • Alles wordt gemeten en bijgehouden om direct bij te kunnen sturen.

Bij byBP zijn we ook overtuigd van de kracht van deze Formule 1-aanpak. Binnen byBP fungeren we namelijk als een hecht team dat al jaren met elkaar wedstrijden speelt. Na het fluitsignaal gaat de knop om en zijn we messcherp om ons gezamenlijke doel te behalen. We trainen hard om het de volgende keer nog beter te kunnen doen. We missen geen kans en proberen de tegenstander altijd een stap voor te zijn door alles goed te meten en te analyseren. Dit maakt dat we als individuen goed communiceren en onze talenten op elkaar afstemmen, zo winnen we als team de wedstrijd. 

Het VERSNEL-model 

Ooit gehoord van het Versnel-model van Juriaan Kramer en Rini van Solingen? Dit is een zeer nuttig en bruikbaar model om de volgende versnelling in jouw onderneming in te zetten. Het model bevat 7 functionele punten:

 • Versimpel: gebruik als onderneming de kunst van de eenvoud
 • Eenduidige richting: Zorg voor één helder en inspirerend overkoepelend doel dat werkt als een leidend kompas 
 • Ritme in uitvoering: Organiseer terugkerende interactiemomenten waarop je je klanten en werknemers ziet. 
 • Snel en zelf beslissen: Probeer vooruit te denken waardoor je je concurrent altijd een stap voor bent. Zo kun je snel beslissen en de juiste keuze maken. 
 • Natuurkunde toepassen: benut de eeuwenoude basisprincipes van snelheid om te kunnen versnellen: ga bijvoorbeeld snelller met minder massa of kies voor een wat minder snel traject dat de gehele organisatie in 1 keer meeneemt.  
 • Energieke en bevlogen teams: Stimuleer de autonomie, het leiderschap en de intrinsieke motivatie van je werknemers 
 • Leren en bijsturen: Gewoon doen! Van doen leer je meer dan van denken en wie het snelst leer, wint!

Wil jij jouw organisatie versnellen? 

Wij geloven in de kracht van de Formule 1 metafoor en vertrouwen erop dat die jouw verrassende inzichten biedt. Het doorvoeren van deze methode kan functioneel zijn in jouw ondernemerschap. Snel reageren, snel handelen, snel kansen grijpen; DUS versnellen. Wil jij ook met ons aan de slag als echte topsporters? ByBP staat voor jou klaar om samen een ontwikkeltraject te starten waarmee we de oplossing creëren voor de specifieke vraag van jouw bedrijf. Wij mixen theorie, ervaring, praktijk en onze topsporters mindset om tot een concept te komen. Zo kom je met jouw onderneming in de volgende versnelling en zal je de wedstrijd gegarandeerd winnen. Benieuwd? Neem dan zeker contact met ons op. We kijken er naar uit om een potje met je te sparren.

Geschreven door:
Communicatie - by BP