Corona dwingt sportmarketeers nieuwe (online) touchpoints te benutten

3 min |

In maart werden alle sportevenementen en wedstrijden vanwege corona achter elkaar gecancelled. Sinds juni mogen sportwedstrijden dan wel weer doorgaan, maar zonder publiek. De doelgroep is hierdoor niet of nauwelijks meer offline te vinden. Aan sportclubs en sponsoren de taak om op zoek te gaan naar nieuwe touchpoints. Hoe gaan zij hiermee om? En van wie kunnen zij wat leren?

 

Offline marketing is niet langer hét wondermiddel

Voorheen was offline marketing hét middel om supporters (de doelgroep) aan een sportclub of sponsor te binden. Iedere zondag staan zij immers trouw langs de lijn. Sportmarketeers en bedrijven zetten hier dan ook vol op in. Nu corona ons voorlopig nog even weghoudt bij die lijn, verdwijnen de offline touchpoints meer en meer. En daar staat helaas niet automatisch een online touchpoint tegenover.

 

Op zoek gaan naar online touchpoints 

Corona dwingt ons dus om ons creatieve brein aan het werk te zetten. Nu we allemaal aan huis gekluisterd zitten, biedt het digitale speelveld kansen. Het is dus een open deur: sportclubs en sponsoren die hun online zichtbaarheid en bereikbaarheid links hebben laten liggen, hebben daar nu spijt van. Sportclubs, maar ook sportmarketeers, moeten op zoek naar nieuwe, online touchpoints om relevant en interessant te blijven voor hun achterban.

 

‘Stevenage Challenge’: briljante campagne van Burger King

Dat bedrijven hier al goed mee bezig zijn blijkt. Neem Burger King. Sinds vorig jaar zijn zij shirtsponsor van het derde divisie team Stevenage Football Club in de Engelse competitie. Inmiddels speelt Stevenage in de League One en is de club – met het Burger King logo op het shirt – zichtbaar in FIFA 20. Slim als de marketeers van de fastfoodketen zijn, wisten zij dat een groot deel van de achterban dit spelletje maar wat graag speelt. Dus besloten ze de ‘Stevenage Challenge’ op te zetten. Gamers werden via social media uitgedaagd hun goals te delen op Twitter als zij kozen voor deze club. Als tegenprestatie maakten zij kans op gratis hamburgers en andere snacks van Burger King.

 

Resultaat: Stevenage FC is een fenomeen geworden in FIFA 20 en Burger King kreeg een stortvloed van user-generated content op social media. En dat zonder ook maar een cent uit te geven. Briljant toch?! Een offline sponsorship lijkt nu dus misschien minder interessant, maar als je binnen die sponsorship op zoek gaat naar nieuwe touchpoints is niets minder waar.

 

Kijk naar het complete plaatje van mogelijkheden

Met elkaar kunnen we concluderen dat corona ons met de neus op de feiten drukt. In plaats van ons blind te staren op de traditionele, offline middelen moeten we alle mogelijke touchpoints van de doelgroep benutten. Altijd. We moeten volledig analyseren hoe onze doelgroep zich beweegt en waar ze te vinden zijn. En op al die touchpoints moeten we inspelen. Zo maak je jezelf nóg interessanter voor je doelgroep dan je al was. Een win-win-situatie dus.

 

Inspelen op alle touchpoints met het byBP Gameplan

Bij byBP analyseren we de sportwereld en fans en gaan wij op zoek naar alle mogelijke touchpoints. Hiervoor hebben we het byBP Gameplan ontwikkeld, gebaseerd op het Golden Circle Model van Simon Sinek. Op basis van 3 stappen zetten wij een campagne of marketingplan op. We doorlopen de 3 cirkels: why, what en how. Via deze ‘inside out’-methode wordt heel snel duidelijk hoe je de doelgroep het beste kunt benaderen en welke touchpoints je moet inzetten. Met deze methode helpen wij sporters, merken en bedrijven om meer top of mind van hun doelgroep te komen.

 

Kunnen wij jou hier ook bij helpen? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over een eventuele samenwerking!

Geschreven door:
Tobias Vink - Strategisch Marketeer by BP